Náš blog

kategorie blogu

Proč nasadit SSL certifikát?

07.02.2020 | Petr Zaoral

Věřím, že běžnému uživateli jde ze všech bezpečnostních pravidel už hlava kolem. Na co všechno musíme myslet, když pouštíme počítač, webový prohlížeč nebo e-mailového klienta?

Pozor ať je heslo dosti bezpečné a hlavně na každou službu jiné, neotvírejte podezřelou poštu, kontrolujte si URL adresu, abyste nenarazili na podvržené stránky... U mnoha lidí už začínám slýchávat, že se bojí a raději na nic neklikají.

Mít, či nemít strach?

Ano, je čeho se bát, ale každá mince má dvě strany. Technologie jsou rok od roku chytřejší a v mnoha ohledech podávají pomocnou ruku. Stačí jen pomoc přijmout a zapamatovat si pár základních pravidel, která by se pro vás měla stát rutinou. Pak se přestanete bát. Vždyť dnes už vám téměř nikdo rozumný nedovolí zvolit si k přihlášení jednoduché a snadno uhodnutelné heslo.

Jakmile pustíte e-mail, většina nebezpečné pošty ani neprojde spamovými filtry, aktualizace softwaru většinou probíhá automaticky, když nastane problém, antivirový program křičí.

A jaká jsou tedy ta pravidla?

Jednoduchá a snadno pochopitelná pro všechny:

  1. Měj nainstalovaný antivir a čti, co ti píše – vždy tě navede
  2. Neklikej bezhlavě a nepovoluj to, co neznáš
  3. Neotevírej podezřelé e-maily
  4. Měj na každou službu jiné heslo
  5. Kontroluj zámeček důvěryhodné stránky v adresním řádku prohlížeče

Vsaďte na SSL certifikát

Ano, nedůvěřuji webovým stránkám, které nejsou zabezpečeny SSL certifikátem. A nejenom já. Dnes už každý prohlížeč upozorňuje na tuto skutečnost – a ne zbůhdarma. Certifikát nám zajišťuje šifrovanou komunikaci, a proto nikdo nemůže „po cestě“ odchytnout důvěrná data, která stránkám říkáme. Vždyť zde přece nakupujeme, platíme, přihlašujeme se na banku, do datové schránky, chatujeme, bavíme se.

SSL certifikát už je v dnešní době standardem, a pokud jej někdo nemá, je to na zamyšlenou. V mnoha případech se můžeme ze SSL certifikátu dozvědět i garanci, že ten kdo daný web provozuje, je skutečný a prověřený. To už ve světě převážně anonymního internetu znamená hodně.

Nebojme se tedy počítačů a internetu. Stačí si vždy jen napočítat do 5.

Petr Zaoral
IT bezpečnost
ZPĚT Chci nasadit SSL certifikát
Petr Zaoral
IT bezpečnost email: petr.zaoral@impnet.cz

Petr se v oboru internetové bezpečnosti pohybuje už přes 10 let a za tu dobu pomohl zachránit tisíce zavirovaných dat. Nyní se stará o počítačovou bezpečnost také u nás, v IMP net.

Co dalšího píšu?


Chráníte svá data? A v autě se taky nepoutáte?

24.10.2017 | Petr Zaoral
Už od malička naše dvě dcery učíme, že ke kolu nebo odrážedlu patří přilba, v autě musí být v sedačce připoutané a po silnici se chodí u krajnice. Tato naše důslednost již přináší své ovoce. Když jdeme ven, sahají automaticky po svých přilbách.

Microsoft Exchange vs. klasický mailhosting

28.01.2022 | Petr Zaoral
Ve světě jedniček a nul je jen málo věcí zadarmo. To, co se tak tváří, je většinou vykoupeno soukromím, nespolehlivostí nebo reklamou. Jaký je hlavní rozdíl mezi freemailovými řešeními, komerčními e-mailovými schránkami a mailhostingem přes Microsoft Exchange? A jakou variantu zvolit pro své podnikání? Odpověď přinášíme v našem článku.

Jsme hrdými držiteli těchto certifikátů