Náš blog

kategorie blogu

Být, či nebýt na stáži, to je oč tu běží!

24.05.2018 | Helena Kubíčková

Tak jo. Je na čase něco udělat se svým životem, řekla jsem si na sklonku roku 2017. Škola téměř hotová, diplom na dosah ruky, boj o dobré zaměstnání přede mnou. I přes vynikající studijní výsledky jsem cítila, že nemám nic praktického, co bych budoucím zaměstnavatelům mohla nabídnout. Pak jsem objevila svoji Cestu.

Jak funguje Cesta pro mladé?

Během brouzdáni po internetu a hledání co dál, jsem našla webovou stránku nazvanou Cesta pro mladé. Web slouží jako platforma pro program Ministerstva práce a sociálních věcí, který spojuje studenty posledních ročníků a firmy, které hledají mladé, nadějné a potenciální zaměstnance se zájmem. Stáž vám totiž není naservírovaná na stříbrném podnose, ale musíte pro to něco udělat, což váš entuziasmus jen potvrdí.

Obdobně jako u práce, tak i u stáže nejprve pošlete životopis s průvodním nebo motivačním dopisem. Pokud uspějete v tomto rozřazení, tak pokračujete na ústní pohovor. Naštěstí, tento pohovor se nese v mnohem více uvolněném duchu, proto nebuďte nervózní. Ale pozor, neodflákněte to. Důkladná příprava se vyplácí.

Co se ve škole naučíš, na stáži jako když najdeš

Zpátky k mému příběhu – ve výpisu stáží jsem nalezla pozici označovanou jako Marketing specialist. To mě zaujalo, přesně by to totiž zapadlo do mého kariérního plánu a doplnilo školou nabyté znalosti. Stáž vypsala firma IMPnet, mrknu se jí tedy na zoubek, myslím si. Sídlo Brno-Líšeň, no dobrý, to mám kousek od domu. Navíc, žádný problém s parkováním. A co klienti? Aha, no to zírám. Zvučná jména a velké firmy. První dojem super. Zamyslela jsem se nad svojí motivací, jednoduše přes platformu Cesty odeslala potřebné informace a čekala. Zanedlouho jsem se radovala – pozvali mě na pohovor.

Pohovor jsem absolvovala zdárně a brzy přišel můj den D, první den na stáži. Celou budovou firmy mě provedl a se všemi seznámil můj mentor Pavel, šéf marketingového oddělení a ohromný sympaťák. Stejně jako on, tak ostatní lidé ve firmě působili na první pohled přátelsky a jako stmelený kolektiv. Měla jsem pocit, že jsem do něj hned zapadla. Časem se ukázalo, že to nebylo jen zdání – tým lidí je skutečně sehraný a v kancelářích panuje dobrá nálada.

Od každého trochu a zaměření se na to „své“.

Skvělý pocit zkazil moment, kdy jsem měla předvést, co teda vlastně umím. Nic moc, vyrukovala jsem s pravdou. Ale vůbec to nevadilo. Pavel mi trpělivě a ochotně začal vysvětlovat, jak se tvoří webová stránka, jak ji změřím v Google Analytics a jak si tam vlastně založím účet. A tak to šlo den ode dne, pokaždé jsem se něco nového dozvěděla a něco nového zkusila. Na konci prvního měsíce jsem zvládla s pomocí kolegyně Lenky udělat analýzu klíčových slov. Pavel mi dále vysvětlil, jakým způsobem optimalizovat weby pro fulltextové vyhledávače. V neposlední řadě mě kolega Dominik naučil techniku zvanou linkbuilding, pomocí které se přitáhne na webovou stránku více návštěvnosti.

Moji královskou disciplínou se však stal copywriting. Psaní mě vždycky bavilo, ale firemní copywriterka Kristýnka mě ukázala spoustu triků na zlepšení textů, díky kterým oslovím čtenáře na internetu. Druhou půlku stáže jsem tedy strávila především s ní ve formě psaní a korektur linkbuildingových článků, PR článků, obsahu na sociální sítě nebo rozličných textů na web.

Moje stáž skončila nedávno. Dojmy? Skvěle investovaný čas. Z důvodů jiné pracovní příležitosti v IMPnet nezůstávám, přesto si vážím toho, kolik nových dovedností jsem se naučila. Konečně umím něco praktického. Když nyní dostanu úkol typu „zjisti, proč neroste návštěvnost tohoto webu“ vím kde začít. Když je potřeba odeslat článek do časopisu, sednu a napíšu ho. Věřím, že kromě znalostí si odnáším také přátelství a že se s mými bezva kolegy budu dále scházet na pivku.

Helena Kubíčková
stážista copywriter
ZPĚT Chci na stáž
Helena Kubíčková
stážista copywriter email: helena.kubickova@impnet.cz

Helča si u nás užila tříměsíční stáž a vyzkoušela si vše od SEO analýzy až po copywriting.

Jsme hrdými držiteli těchto certifikátů