Náš blog

kategorie blogu

Jak správně psát meta description? A jak má být dlouhý?

19.04.2022 | Pavel Horelica

Meta descriptions (či v překladu meta popisky) mohou mít technicky libovolnou délku, ale Google obecně zkracuje úryvky na ~155–160 znaků. Pište obsah do meta description zajímavý, lákavý a kvalitní.

Nejlepší je mít meta popisky v takové délce, aby byly dostatečně informativní a zajímavé, proto doporučuji mít popisy v délce 50 až 160 znaků (dobře, klidně do 200).

Co je to vůbec ten meta description?

Meta description (či meta popis, jak se mu někdy říká) je tag (značka), která se objevuje na každé stránce vašeho webu (dobře, možná ne na každé, možná se tam neobjevuje dokonce vůbec, pak ale možná váš administrátor zaslouží vytahat za uši). Obvykle vypadá nějak takto:

Stručně řečeno, tato značka dává vyhledávačům (Google či Seznam) i vašim návštěvníkům trochu víc informací o obsahu vaší stránky. Ačkoli Google nepoužívá značku meta description pro účely hodnocení, stále ji analyzuje. Někdy pak vyhledávače rádi zobrazují meta popis v SERP. Je to ten úryvek vyhledávání textu, který se zobrazuje těsně pod odkazem.

meta-description

A proč je tam slovíčko „může“? Je to proto, že je čistě na uvážení vyhledávače, který text tam zobrazí. Může tam tedy zobrazit obsah značky meta description, ale také tam vesele může uvést jakoukoliv část textu na vaší stránce samotné. Algoritmus vyhledávače ve finále sám uzná, který text je nejlepší (relevantní) vůči dotazu uživatele a ten tam zobrazí.

Proč jsou meta popisky důležité pro SEO?

Ovlivňují meta popisy hodnocení ve vyhledávání? Ano i ne. Google v září 2009 oznámil, že ani meta description, ani meta keywords nehrají roli v hodnotících algoritmech Google pro vyhledávání na webu.

Obsah meta description se ale velmi často objevuje v perexu ve výsledcích vyhledávání (v SERPU). To je ten krátký teext ve výsledcích vyhledávání Google u každého jednoho výsledku.

A nyní zpozorněte. Meta description tak velmi může ovlivnit míru prokliku stránky (CTR) v Google SERPu, což ve finále může pozitivně ovlivnit výsledky stránky v interním hodnocení Google. Tyto krátké úrykvy textu  jsou tedy velkou příležitostí pro webmastera, jak lépe "inzerovat" svůj obsah ve vyhledávání. Obsah meta description je velkou příležitostí, jak hledajícího přilákat, jak můžete ukázat, že právě váš obsah je nejlepší a relevantní pro jeho dotaz a obsahuje ty pravé informace, které hledá.

Vzhledem k tomu, že meta popisy mají nepřímý dopad na hodnocení ve vyhledávání a hlavně mohou výrazně ovlivnit chování uživatelů, je důležité věnovat jejich psaní určité úsilí.

Co tedy udělat, když už znáte všechny informace ohledně meta description?

Nemusíte dělat nic, jasně. Ale já doporučuji 3 věci.

1. Vyjeďte si ze svého analytického nástroje nejnavštěvovanější stránky z organicu a alespoň u nich meta description upravte na nejlepší možný obsah. Podívejte se, na jaká slova k vám lidé přijdou (třeba v Search console) a doplňte text v meta description dalšími slovy.

2. Zkontrolujte si vašem CMS, zda vám nějak nekrátí meta description na hodnotu kolem 160 znaků. To je takový nešvar, který některá CMS mají. Nechte si tento nesmysl odstranit.

3. Přes nějaký nástroj (třeba přes Screaming Frog) si zkontrolujte vaše meta popisky. Snažte se, ať nejsou duplicitiní.

Jak napsat super obsah do meta descritpion?

Meta description slouží jako reklamní poutač. Přitahuje čtenáře na web z výsledků vyhledávání, a proto je velmi viditelnou a důležitou součástí marketingu ve vyhledávání. Meta popis stránky by měl inteligentně využívat cílová klíčová slova stránky přirozeným způsobem, který uživatele nutí (ponouká) kliknout na stránku. Google a další vyhledávače často zvýrazní tučně klíčová slova z dotazu uživatele v zobrazení popisu, což ještě více přitahuje pozornost hledajícího. Pokuste se co nejpřesněji přiřadit meta descritpion k hodnotným vyhledávacím dotazům pro danou stránku (aniž byste vše nějak moc přeoptimalizovali - prostě ať se to dá číst).

Pavel Horelica
SEO konzultant
ZPĚT Chci SEO
Pavel Horelica
SEO konzultant email: pavel.horelica@impnet.cz

Pavel je tu od toho, aby vás lidé na internetu našli. Stará se o optimalizaci stránek pro vyhledávače, spravuje PPC kampaně a sleduje webová analytika. Má neustále nové nápady a posouvá váš web kupředu.

Co dalšího píšu?


Jsme hrdými držiteli těchto certifikátů