Náš blog

kategorie blogu

Optimalizace přes Google PageSpeed Insights: praktické informace jak zvýšit rychlost vašeho webu

V dnešním digitálním světě se rychlost načítání webových stránek stala zásadním parametrem pro úspěšný web. Zákazníci očekávají, že se jim stránka na internetu načte během několika sekund. Pokud se tak nestane, mohou z webu odejít a hledat služby nebo produkty jinde.

V tomto blogovém článku se zaměříme na Google PageSpeed Insights, tedy na nástroj, který pomáhá optimalizovat rychlost načítání webových stránek a jak ho efektivně využívat v praxi k zlepšení výkonu webu.

1. Co je to Google PageSpeed Insights?

Google PageSpeed Insights je analytický nástroj, který zkoumá obsah webové stránky a následně navrhuje způsoby, jak stránku zrychlit. Rychlost webové stránky se měří na stupnici od 0 do 100. Obecně platí, že čím vyšší číslo, tím je rychlost načítání lepší.

2. Praktické využití Google PageSpeed Insights a jak nástroj funguje

Na stránce Google PageSpeed Insights jednoduše zadáte URL, tedy adresu vaší webové stránky a kliknete na ikonu "Analyzovat". Nástroj začne webovou stránku analyzovat a během několika sekund vám poskytne detailní výsledky o tom, jak si stránka vede v rychlosti načítání na různých zařízeních.

Výsledky poskytují nejen informace o rychlosti vaší stránky, ale také se zaměřují na prvky, které by mohly rychlost načítání negativně ovlivňovat. Zde se můžete setkat například s doporučením optimalizace obrázků, snížením času odezvy serveru, minimalizací JavaScriptu a CSS knihoven. Tato doporučení jsou užitečná především pro naše technické specialisty, kteří mohou provést na webu potřebné změny a tím tak zajistit zvýšení rychlosti načítání stránky na internetu.

Jedná se o proces, který při dosažení optimálních výsledků vyžaduje čas a odborné zkušenosti programátora. Tento proces by měl být součástí pravidelného údržbového plánu vašeho webu.

3. K čemu slouží výsledky a jak je dekódovat

Hlavním důvodem této optimalizace je udržet vysokou rychlost a zajistit tak dobré výsledky při načítání webu. Tento nástroj je i dobrým ukazatelem jak rychle se váš web načítá na mobilu nebo na stolním počítači. Pro každou z těchto možností dostanete známku a také seznam doporučení, jak načítání na webu ještě více zrychlit.

4. Jak přistupovat k těmto doporučením

Tato doporučení se mohou týkat různých oblastí jako například optimalizace obrázků, snížení času odezvy serveru nebo odstranění toho, co znemožňuje rychlé zobrazení stránky. Je důležité se zaměřit na tu oblast, která má největší potenciál pro zlepšení.

5. Kolik času zabere monitorování webu a iterace uživatele se systémem

Po provedení doporučených změn je důležité znovu spustit tento test a sledovat, jak se výsledky mění. Optimalizace rychlosti webových stránek je neustálý proces, který vyžaduje pravidelné monitorování a iteraci, tedy určitý způsob „komunikace“ uživatele s počítačem jako je například klikání na tlačítka či psaní na klávesnici.

Závěr

Optimalizace rychlosti načítání webových stránek je zásadním prostředkem pro zlepšení uživatelského prožitku a celkového výkonu a rychlosti načítání vašeho webu. Google PageSpeed Insights je užitečný nástroj, který našim odborníkům pomáhá navrhovat lepší strategie a identifikovat právě ty oblasti webu, na kterých je třeba pracovat a zlepšovat je, aby byl váš web rychlejší a neodradil příchozího zákazníka dlouhým načítáním webové stránky.

Důležitým prvkem není pouze dosažení vysoké rychlosti načítání webu, ale cílem je optimalizovat váš web takovým způsobem, aby poskytoval zákazníkům dobrou uživatelskou zkušenost a rádi se na něj vraceli.

Technické oddělení
programátor
ZPĚT Chci Technická řešení
Technické oddělení
programátor email: podpora@impnet.cz

Co dalšího píšu?


V čem tkví kouzlo PWA aplikací?

02.06.2022 | Technické oddělení
PWA aplikace neboli Progresivní webové aplikace zažívají v dnešní době značný boom. Není se čemu divit – jsou vcelku rychlé na vývoj, věrně kopírují podobu webu či e-shopu, jsou rychlé a podporují i offline režim. Na jakém principu PWA aplikace fungují a jak vám s nimi můžeme pomoci my?

Jsme hrdými držiteli těchto certifikátů