Náš blog

kategorie blogu

POP3 vs. IMAP. Který protokol je lepší?

28.11.2014 | Miroslav Urbánek



Snažíte se nastavit poštovního klienta (Outlook, Thunderbird,…) a vrtá vám hlavou, co je to ten protokol příchozí pošty? V roletce obvykle máte dvě možnosti – POP3 a IMAP. Dost možná vám budou fungovat obě dvě. Otázkou zůstává, zda budou fungovat tak, aby to vyhovovalo vašim potřebám. Každý protokol se totiž k e-mailům chová trochu jinak.


Všechny e-maily, které vám přijdou, se ukládají na serveru. Nastavením protokolu příchozí pošty vlastně říkáte, jak se s e-maily bude zacházet.


Protokol POP3 se podívá na server a stáhne všechny e-maily do počítače. Pokud není nastaveno jinak, tak tyto zprávy následně ze serveru smaže. Tento protokol je vhodné použít v případě, kdy máte omezený prostor pro e-maily a nechcete se zabývat pravidelnou údržbou a promazáváním pošty.


E-maily se budou se serveru mazat, ale vy k nim budete mít stále přístup – na svém počítači. Pokud ke schránce přistupujete z více míst, je možné protokol nastavit takovým způsobem, aby zprávy ze serveru mazal až po určité době (a vy si je tak mohli v klidu stáhnout na všech zařízeních). Při používání protokolu POP3 doporučujeme provádět pravidelné zálohy e-mailů, jelikož váš počítač je jediným místem, kde své e-maily najdete.


Oproti tomu protokol IMAP funguje jako obraz toho, co se právě nachází na serveru. Do poštovního klienta stahuje pouze hlavičky zpráv - předmět zprávy, odesílatele e-mailu nebo datum doručení. Samotný obsah zprávy však stáhne ze serveru až ve chvíli, kdy chceme konkrétní e-mail přečíst. Z toho vyplývá, že v době čtení e-mailu musíme být připojení k internetu.


Tento protokol je vhodné používat u poštovních klientů mobilních telefonů, kde může být omezený datový přenos. Vhodný je i v případech, kdy k poštovní schránce přistupujeme z více míst – přijaté i odeslané e-maily zůstávají na serveru a my kdykoliv po připojení k poštovnímu klientovi máme perfektní přehled o stavu naší korespondence.


Nevýhodou IMAP je jen rychlé zaplňovaní serveru, takže pokud je náš prostor na serveru omezen, musíme čas od času korespondenci promazat.


Každý protokol má své pro a proti a použití toho pravého závisí jen na vašich potřebách. Už víte, který vyhovuje více vám?

Miroslav Urbánek
technická podpora
ZPĚT Chci Technická řešení
Miroslav Urbánek
technická podpora email: miroslav.urbanek@impnet.cz

Mirek je naším prostředníkem mezi světem smrtelníků a světem programátorů. Řeší s vámi všechny technické aspekty webů, na telefonu bývá i po večerech nebo o víkendech. Takže kdyby vám na webu cokoliv nefungovalo - prostě mu jen zavolejte. On už to nějak vyřeší.

Co dalšího píšu?


Vir napadající soubory. Chraňte se před ním

23.01.2017 | Miroslav Urbánek
Nejste zrovna technický typ? Zálohujete si pravidelně své fotky, dokumenty a vše důležité? Nový typ viru napadající soubory vám může zničit všechna vaše data. A získat je zpátky je nejen složité, ale i velmi drahé. Víme, na co si dát pozor.

Jsme hrdými držiteli těchto certifikátů