Náš blog

kategorie blogu

Chráníte svá data? A v autě se taky nepoutáte?

24.10.2017 | Petr Zaoral

Už od malička naše dvě dcery učíme, že ke kolu nebo odrážedlu patří přilba, v autě musí být v sedačce připoutané a po silnici se chodí u krajnice. Tato naše důslednost již přináší své ovoce. Když jdeme ven, sahají automaticky po svých přilbách.

Většina z nás se také v autě poutá, nevchází do vozovky na červenou a neskočí do neznámé vody po hlavě. Zkrátka chráníme se mnohdy zcela přirozeně a intuitivně. Přisuzujme to třeba výchově, zdravému rozumu či zkušenostem. Ve světě výpočetní techniky je to většinou jiné. Proč ale, když je více a více součástí našeho všedního života?

Řidičák na počítačovou gramotnost?

Občas si říkám, že by i na ovládání počítače měl existovat něco jako „řidičský průkaz“. Několikrát jsem již slyšel názory, že počítač připojený k internetu je svým způsobem zbraň. Vlastně i souhlasím. Mnoho uživatelů neví, že email se dá jednoduše podvrhnout a odeslat třeba jako prezident@vlada.cz, že není těžké ovládat počítač z druhé strany zeměkoule, že router má své heslo, že čtyřmístný číselný pin se dá zjistit do 2 minut…. Odkud by to měli vědět?

Fotky znovu nevyfotíte, internetové bankovnictví je dnes téměř samozřejmostí, důvěrné informace jsou v každém druhém dokumentu. Nikomu by se nelíbilo, kdyby někdo cizí na internetu vystavoval živý přenos video chůvičky, nebo měl z ničeho nic celý počítač zašifrovaný a musel platit výkupné. Proč bychom měli někomu zadarmo poskytovat „svůj“ internet, jen proto, že máme špatně zabezpečenou wifi.

Toto nejsou scénáře z amerického filmu, ale každodenní realita světa IT. Technika a technologie jdou kupředu mílovými kroky a držet s nimi krok je vskutku náročné. Pokud se tedy nechceme učit vše téměř dokonale zabezpečit, je potřeba se poradit s odborníkem. Není to ostuda, vždyť na seřízení brzd u auta si také raději zajedete do servisu.

Začít musíte od sebe

Nezoufejte ale, že pro svoji ochranu v digitálním světě nemůžete udělat něco sami. Ve většině případů je nejslabším článkem ochrany sám uživatel a jeho zdravý rozum. Proto vždy v klidu promyslete, zda e-mail pochází z důvěryhodného zdroje nebo zda je internetová adresa opravdu bezpečná. Navíc najít si systém hesel, kdy každé bude jedinečné, bezpečné a přeci bude snadno zapamatovatelné, není zas tak složité.

Nezapomínejme také na to, že velmi dobrou a jednoduchou ochranou, je mít data zkopírovaná někde mimo zařízení. Vše se dá dnes již elegantně zautomatizovat, udělat kopii fotografií na externí disk by měl umět opravdu každý. V neposlední řadě nepodceňujte výhody legálně nabitého a aktualizovaného softwaru.

Na závěr jen k zamyšlení. Víte, jaké je nejpoužívanější heslo na internetu? 123456

Petr Zaoral
IT bezpečnost
ZPĚT Chci Technická řešení
Petr Zaoral
IT bezpečnost email: petr.zaoral@impnet.cz

Petr se v oboru internetové bezpečnosti pohybuje už přes 10 let a za tu dobu pomohl zachránit tisíce zavirovaných dat. Nyní se stará o počítačovou bezpečnost také u nás, v IMP net.

Co dalšího píšu?


Microsoft Exchange vs. klasický mailhosting

28.01.2022 | Petr Zaoral
Ve světě jedniček a nul je jen málo věcí zadarmo. To, co se tak tváří, je většinou vykoupeno soukromím, nespolehlivostí nebo reklamou. Jaký je hlavní rozdíl mezi freemailovými řešeními, komerčními e-mailovými schránkami a mailhostingem přes Microsoft Exchange? A jakou variantu zvolit pro své podnikání? Odpověď přinášíme v našem článku.

Proč funguji podvodné e-maily? Neustále jsme důvěřiví

07.12.2018 | Petr Zaoral
Čemu věřit a čemu ne? To je otázka, kterou si ve světě jedniček a nul klade téměř každý. Pomiňme nyní důvěryhodnost obsahu webů, portálů a diskusí, kterou, alespoň částečně, můžeme odhadnout z jejich adresy, autora a historie. Mnohem zajímavější kapitolou jsou e-maily.

Jsme hrdými držiteli těchto certifikátů