Náš blog

kategorie blogu

Jak dnes může manažer využít AI v praxi?

13.11.2023 | Lukáš Bryksa

O AI již nyní existují tisíce publikací a tipů k použití. Nechceme zde kopírovat a recyklovat obehranou písničku. Pojďme si říct, kde opravdu může běžný manažer bez IT znalostí a zaměření době využít AI v praxi. S článkem mi pomohl ChatGPT 4.0, ale pouze tak z 20%, abychom se vyhnuli obecným nicneříkajícím výplním.

Na internetu najdete stovky tipů na použití složitých aplikací a programů. Dnes a denně jsou v businessu AI investovány biliony dolarů a tento trend se určitě nezastaví. Pojďme si říct, co pro běžného uživatele opravdu dává smysl k využití bez pozlátka a teoretických aplikací, které ale v praxi nemáte jak využít. Co skutečně používám a co doporučuji k použití vám?

Chat GPT = průkopník a stálé i král AI

Chat GPT je prostě pecka a zatím není překonaný. Pomáhá mi téměř každý den při sumarizaci myšlenek, sepsání textů či vyřízení e-mailů. Co přesně jak dělám?

1.Sumarizace a zápisy ze schůzek a porad

Moje poznámky z porady či schůzky mám většinou v bodech v CRM nebo v poznámkách v PC. Po vložení do Chatu a zadání promptu potřebného pro daný výstup (sumarizace a nabídka pro klienta, nacenění, zadání projektu a podobně), se z bodového zápisu stane s cca 90% přesností velmi kvalitní popis, který byste dělali minimálně 30-60 minut. CHAT to zvládne během několika vteřin. A především podrobně, jak bych to nikdy nerozepsal. Při přečtení mě navíc často napadnou další myšlenky, které sám doplním.

2.Generování obsahu

Tento článek jsem si nechal vygenerovat a pak ho celý přepsal svými slovy. Ne protože by byl špatný, ale mé zkušenosti poznatky mohu předat pouze já. Kdybych je měl předat Chatu, zabralo by to víc času, než si mohu dovolit. Nicméně jsou články, které mi chat napíše i ze 70% obsahu a já to jen zreviduji a doplním.

Záleží co vše ve firmě chcete nebo máte psát, ale určitě vám to pomůže méně prokrastinovat. Mě psaní baví a s chatem nyní ještě více. Protože nejtěžší je vždy začít a utřídit si myšlenky. A to on udělá za vás a vy si už jen jednotlivé poznámky a myšlenky skládáte do sebe a používáte podle vlastního uvážení a hlavně se svým odborným pohledem.

Ale neomezujte se jen na popis ven z firmy – skvělé je to i na interní popisy – procesy, popisy pracovních pozic a další, kde dám k dispozici nějaký vzor nebo více ukázek podobných pozic a napíšu novou a máte opět ze 70% hotovou práci, kterou poté jen „učešete“.

3.Komunikace

Občas dostanete opravdu dlouhý e-mail od klienta, dodavatele a podobně, který rád píše do mailu slohovky. A to nemyslím špatně, každý komunikujeme jinak. Pokud máte raději efektivní komunikaci, je dobré mail dát Chatu k přečtení s žádostí o vytažení klíčových faktických bodů z textů. Sumarizací do bodů získáte cca 25% rozsahu mailu při zachování 95% myšlenek a faktů. Na to je pak odpovědět mnohem jednodušší a ušetří mi to spoustu času.

4.Osobní asistentka

Pokud zatím ve firmě nemáte osobní asistentku, která vám objednává letenky na služební cestu nebo dovolenou, zvažte zda nebude stačit ChatGPT.

Díky připojení ChatuGPT 4.0 do živého internetu skrze Bing browser vám dokáže najít letecké či jiné spoje nebo rovnou celou dovolenou včetně harmonogramu a ubytování naplánovat. Podobně to funguje s dárky pro rodinu, na které vám dá tipy a zjistí jejich dostupnost i cenu. Pak už jen naklikáte objednávky (přes některé nástroje to již lze přímo, ale to zatím nepoužívám) a máte hotovo.

Využití je samozřejmě mnohem víc, stačí vždy když půjdete dělat nějakou administrativu nebo vyhledávat něco na Googlu zvážit, zda to Chat nedokáže vyřešit za vás.

Jak začít s ChatGPT?

  1. Udělejte si registraci na https://chat.openai.com/
  2. Doporučuji placenou verzi 4.0, stojí 20 dolarů měsíčně a díky ní máte přístup na internet, ve verzi 3.5, která je zdarma toto nemáte + pracujete asi s 5% naučeného obsahu oproti verzi 4.0.
  3. Zkuste každý den appku použít, a pak už si na to zvyknete – svým způsobem tam budete chodit místo Googlu.

Microsoft 365 Copilot

Pokud chcete pomoci přímo s dokumenty v rámci Microsoft office nástrojů, jasná volba je jejich integrovaný Copilot. Tento AI asistent může pomoci s pravopisem a gramatikou, zlepšit čitelnost dokumentů a prezentací a umožní rychlejší získávání informací z vašich dat nebo e-mailů.

Copilot je dostupný v aplikacích Word, PowerPoint, Excel, OneNote a Outlook a má velmi solidní nápovědu a podporu. Zkuste, nebudete litovat, je součástí aplikací ve svém základu a zdarma.

Další nástroje

Jasně, existuje toho fakt tuna, ale doporučuji pořádně se učit a zlepšovat hlavně v CHAT GPT.

Pokud tedy neřešíte grafiku a fotky, pak je tu samozřejmě Dall-E, Leonardo AI a MidJourney a další. Chatové AI nástroje jako je například GPT Bard od Googlu mě zatím neoslovily. A i když se okruh používaných programů bude nadále rozšířovat, zatím vidím CHAT GPT jako základ.

A protože jsme chtěli dnes prakticky ukázat, co lze používat bez odbornosti spíše na obecné manažerské úrovni, je to základ více než dobrý. Snad vám pomůže začít AI využívat. Neměl by to pro nikoho být strašák, ale spíš extrémně efektivní a výkonný

Lukáš Bryksa
obchodní ředitel
ZPĚT Chci Obchodní dovednosti
Lukáš Bryksa
obchodní ředitel email: lukas.bryksa@impnet.cz

Lukáš stál v roce 2009 u zrodu firmy. Často pracuje dlouho do noci nebo i o víkendech. Záleží mu totiž na vaší spokojenosti. Chce, abyste byli spokojení pořád. A ne jenom 40 hodin za týden.

Co dalšího píšu?


Jsme hrdými držiteli těchto certifikátů