Náš blog

kategorie blogu

Přechod na https neodkládejte. Nabídněte zákazníkům bezpečnost

11.10.2016 | Lukáš Bryksa

Přemýšlíte, jaké výhody by získal váš web přechodem z protokolu http na zabezpečený protokol https? Ačkoliv nejsilnějším benefitem je samozřejmě zabezpečení ochrany dat, dle vyjádření Googlu má protokol https také drobný vliv na zlepšení pozice ve vyhledávání a nabídne vám více informací o návštěvnících. S přestupem na https se zkrátka nevyplatí otálet.

Zabezpečení webu

Ať už se jedná o vyplnění online objednávky, kontaktního formuláře či přihlašovacích hesel, vaši zákazníci očekávají, že jejich osobní údaje jsou plně chráněné. Protokol http však plnou ochranu nezaručuje – odeslané informace nejsou šifrované a zejména přihlášení přes veřejné sítě s sebou nese riziko odposlouchávání obsahu.

Naopak u https je přenos dat zabezpečen SSL certifikátem, který zaručuje důvěryhodnost serveru. Certifikáty mají omezenou platnost a je nutné je prodlužovat, což je z bezpečnostního hlediska také výhodné. Zabezpečený web poznáte nejen podle https://, ale také podle ikonky zámku ve stavové liště. Od ledna 2017 budou všechny nezapečené weby s protokolem http navíc označeny červeným písmenem x a nápisem „Not secure. A to nejspíš dost zákazníků vyděsí.

Zlepšení pozice a další výhody

Malým, ale do budoucna důležitým benefitem je také upřednostňování webů s protokolem https před http. Váš web tedy na Googlu získá o něco lepší pozici ve vyhledávání, což určitě má smysl - 32 % všech webů na první straně běží na HTTPS. Před dvěma lety to bylo jen 8 %. 

Pokud provozujete e-shop, bez zabezpečeného protokolu https nemůžete využívat služby Google nákupy z důvodu nezabezpečeného košíku. Protokol https také na rozdíl od http  zaručuje standardní přenos informací, které vám ve vašem podnikání mohou velmi pomoci.

Pozor na chyby při přechodu na https

Nasazení certifikátu SSL a přechod na protokol https není jednoduchý proces a je potřeba se na něj připravit a dobře ho naplánovat, i s ohledem na vlastní podnikání. Certifikát si můžete nainstalovat sami, pokud jste vlastníkem vašich stránek – návody jsou u většiny certifikátů dostupné v češtině. Pokud ne, je třeba zařídit jeho nasazení u vašeho poskytovatele, kdy kromě ceny certifikátu zaplatíte za vlastní instalaci. V případě, že máte strach z výrazné ztráty pozic a jiných hrozeb při nesprávném nasazení, je lepší spojit se s odborníkem a problémům tak předejít.

Připravujeme samostatný článek chybách při převodu na https protokol. 

Lukáš Bryksa
obchodní ředitel
ZPĚT Chci Technická řešení
Lukáš Bryksa
obchodní ředitel email: lukas.bryksa@impnet.cz

Lukáš stál v roce 2009 u zrodu firmy. Často pracuje dlouho do noci nebo i o víkendech. Záleží mu totiž na vaší spokojenosti. Chce, abyste byli spokojení pořád. A ne jenom 40 hodin za týden.

Co dalšího píšu?


Jsme hrdými držiteli těchto certifikátů