Náš blog

kategorie blogu

V čem je užitečný obchodní trychtýř?

18.12.2023 | Lukáš Bryksa

Pojďme se blíže podívat na obchodní trychtýř, klíčový nástroj pro každého manažera a podnikatele v oblasti cílení obchodních příležitostí. Nejen že pomáhá lépe porozumět zákazníkům, ale také vede ke zvýšení efektivity.

Co to je obchodní trychtýř

Obchodní trychtýř není jen teorie, je to praxí ověřený systém, který přináší lepší zacílení a zvyšuje efektivitu obchodních oslovení. Tento koncept se dělí na několik fází, z nichž každá odpovídá určitému stupni zájmu potenciálního klienta. Fáze se obvykle dělí na povědomí, zájem, touhu a akci zákazníka.

Výhody a využití v praxi

Použitím obchodního trychtýře můžete lépe pochopit a reagovat na potřeby zákazníků v každé fázi. Například v první fázi 'povědomí' je cílem upoutat zájem člověka, což může být dosaženo reklamou nebo sociálními sítěmi. Ve fázi 'zájmu' je důležité vzbudit touhu po produktu nebo službě, která následně vede ke konkrétní akci – většinou nákupu či poptávce, tedy k vašemu přímému zisku.



Fáze obchodního trychtýře a jak je nastavit

1. Fáze povědomí (Awareness)

V této fázi je klíčové upozornit potenciální zákazníky na vaši značku nebo produkt. Strategie zahrnuje reklamu, sociální média a obsahový marketing. Cílem je dosáhnout, aby se zákazník s vaší nabídkou poprvé setkal a vzbudit jeho zvědavost

  • Cílení: Identifikujte vaše cílové skupiny a kanály, kde jsou nejaktivnější.
  • Obsah: Dejte o sobě vědět. Vytvořte poutavý a relevantní obsah, který osloví vaše potenciální zákazníky.

2. Fáze zájmu (Interest)

Jakmile zákazník pozná vaši značku, je důležité udržet jeho pozornost a vzbudit zájem o vaše produkty nebo služby. Toho lze dosáhnout prostřednictvím kvalitního a zajímavého obsahu, blogů, webinářů, e-mail marketingu nebo produktových demo verzí

  • Interakce: Angažujte se v komunikaci s potenciálními zákazníky. Ptejte se jich, procházejte jejich dotazy a připomínky a odpovídejte na ně.
  • Edukace: Poskytněte užitečné informace a vzdělávejte zákazníky o vašich produktech.

3. Fáze touhy (Desire)

V této fázi se snažíte přeměnit zájem na skutečnou touhu koupit. Zaměřte se na představení přínosů vašich produktů nebo služeb, ukažte v čem tkví jejich hodnota a jedinečnost a doložte to referencemi a případovými studiemi, které dokládají úspěchy vašich produktů.

  • Přesvědčení: Ukážte konkrétní přínosy a výhody vašich produktů.
  • Důkazy: Prezentujte úspěšné případové studie a reference.

4. Fáze akce (Action)

Poslední fáze je zaměřena na přeměnu touhy na skutečný prodej. Zde využijete techniky uzavírání obchodu, nabídky s omezenou platností nebo speciální akce. Cílem je motivovat zákazníka k finálnímu rozhodnutí pro nákup

  • Nabídky: Vytvořte lákavé nabídky a podněty k nákupu.
  • Podpora prodeje: Zjednodušte nákupní proces a poskytněte vynikající zákaznickou podporu.

Analytika a měření úspěšnosti

Pro efektivní využití obchodního trychtýře je důležité mít přehled o všech fázích a umět měřit úspěšnost jednotlivých kroků. Využití analytických nástrojů, jako je například CRM systém, mailingové platformy a další vám umožní sledovat průběh obchodních případů a hodnotit efektivitu vašich akcí. Samozřejmostí jsou pak analytické nástroje jako Google Analytics 4, Business Manager a další, které vám pomohou lépe vyhodnotit úspěšnost zacílení vašeho obchodního trychtýře.

Jak na fungující práci s obchodním trychtýřem?

  1. Stanovte jasné cíle: Určete, čeho chcete s pomocí obchodního trychtýře dosáhnout (např. zvýšení konverzí, zvýšení povědomí o značce ad.). Identifikujte své cílové publikum: Zjistěte, kdo jsou vaši ideální zákazníci a jaké kanály používají.
  2. Vytvořte přitažlivý obsah: Připravte obsah, který odpovídá potřebám a zájmům vašich zákazníků v různých fázích trychtýře a použijte relevantní kanály pro jejich oslovení.
  3. Testujte a optimalizujte: Pravidelně vyhodnocujte výsledky a upravujte své strategie na základě získaných dat.

Na nic nečekejte

Obchodní trychtýř je mnohem víc než jen nástroj, je to způsob, jak poznat potřeby potenciální klientely a zlepšit nejen prodejní, ale i marketingové aktivity. Nezáleží na tom, jestli podnikáte v malé firmě nebo řídíte velkou společnost, pochopení a využití obchodního trychtýře může vést k výraznému zlepšení výsledků vašeho podnikání.

Lukáš Bryksa
obchodní ředitel
ZPĚT Chci Obchodní dovednosti
Lukáš Bryksa
obchodní ředitel email: lukas.bryksa@impnet.cz

Lukáš stál v roce 2009 u zrodu firmy. Často pracuje dlouho do noci nebo i o víkendech. Záleží mu totiž na vaší spokojenosti. Chce, abyste byli spokojení pořád. A ne jenom 40 hodin za týden.

Co dalšího píšu?


Proč mít skvělou kariérní stránku a co by měla obsahovat?

27.11.2020 | Lukáš Bryksa
Personální situace v ČR je pro většinu majitelů firem, manažerů a personalistů velmi složitá. Proto je potřeba přicházet s novými nápady, jak oslovit nové zájemce. Jednou z nich je např. kariérní microsite, která svým stylem a obsahem zaujme právě cílovou skupinu, o kterou máte zájem.

Tvorba prezentací s AI

13.03.2024 | Lukáš Bryksa
V digitálním marketingu a podnikání může být kvalitní prezentace klíčem k úspěchu. Je to cesta, jak rychle a efektivně představit vaše myšlenky, strategie a plány, či efektivní pomůcka při výuce. Nyní, s příchodem umělé inteligence se nabízí nové možnosti, jak ušetřit čas při jejich tvoření.

Jsme hrdými držiteli těchto certifikátů