Náš blog

kategorie blogu

V čem tkví kouzlo PWA aplikací?

PWA aplikace neboli Progresivní webové aplikace zažívají v dnešní době značný boom. Není se čemu divit – jsou vcelku rychlé na vývoj, věrně kopírují podobu webu či e-shopu, jsou rychlé a podporují i offline režim. Na jakém principu PWA aplikace fungují a jak vám s nimi můžeme pomoci my?

Je to aplikace nebo web?

Názvosloví týkající se PWA aplikací může trochu mást. Jedná se totiž o webovou aplikaci, která běží pouze ve webovém prohlížeči (Safari, Chrome, Firefox atp.) a která vypadá a načítá se stejně jako běžné webové stránky. Základem pro PWA aplikaci je tedy již funkční web, který slouží jako podklad pro tvorbu aplikace.

Proces tvorby PWA aplikace může být ve svém základu vcelku rychlou akcí, pokud může běžet aplikace primárně online a nepotřebuje mnoho offline funkcionalit. PWA aplikaci od nativních iOS a Android aplikací jako běžný uživatel většinou nepoznáte, její vývoj i užívání totiž fungují na stejném principu – stáhnete si ji stejným způsobem do mobilu či tabletu, používáte ji stejným způsobem, dokonce z ní i dostáváte push notifikace a můžete ji částečně využívat i v offline režimu.

Flexibilita a rychlost vývoje i užívání

Díky tomu, že vývoj PWA aplikací je postavený na stejných technologiích jako vývoj webu, jedná se o značně jednodušší a rychlejší řešení než nativní aplikace. Jelikož je již vytvořená back-endová část (web/e-shop uložený na serveru), stačí pouze vytvořit front-endovou část = PWA aplikaci. Jediným požadavkem stran funkčnosti a zabezpečení PWA aplikace je přítomnost HTTPS protokolu, na kterém ovšem fungují prakticky všechny weby a e-shopy. Díky tomu jsou PWA aplikace vysoce bezpečné.

Při stažení do mobilu si pak PWA aplikace „předuloží“ některé soubory – zejména CSS (tj. jak původní web vypadá) a Javascripty (tj. jak původní web funguje). Zcela konkrétně se jedná o předuložení částí webové stránky (typicky hlavička a patička, ale i např. obrázky či videa dostupná na webu), přičemž se pak mění jen vše ostatní. Díky tomu se pak přenáší menší objem dat a aplikace je tak výrazně rychlejší. Vývojářům tento fakt také usnadňuje změnu vzhledu celé aplikace, aby odpovídaly UX nárokům na mobilní aplikace a byly user-friendly.

Typicky se jedná například o přesunutí hlavního menu – na webu menu najdeme vždy nahoře v hlavičce, u mobilů ale vše ovládáme dole na obrazovce palcem, je tedy důležité, aby všechny klíčové prvky menu byly právě tam.

PWA aplikace dávají do rukou vývojářů cenný nástroj, díky němuž mohou prakticky komukoliv s funkčním webem či e-shopem vytvořit také obdobu stránek ve formě mobilní aplikace. Pro uživatele je pak tato aplikace velmi rychlá a navíc snadná na používání (jelikož základní layout dobře znají z webové verze a ví tedy, co mají očekávat). PWA aplikace jsou navíc plně responzivní, nejsou závislé na připojení, jsou dohledatelné a jednoduše instalovatelné v App Store i Google Play a jsou i vysoce progresivní, což znamená, že pracují pro každého uživatele bez ohledu na jeho volbu prohlížeče či operačního systému.

My se do této výzvy pustili po hlavě. Nechte si od nás PWA aplikaci vytvořit i vy.

Technické oddělení
programátor
ZPĚT Chci PWA aplikaci
Technické oddělení
programátor email: podpora@impnet.cz

Co dalšího píšu?


Responzivní vs. adaptivní design - který je lepší?

02.08.2021 | Technické oddělení
Nástup tabletů a chytrých telefonů otřásl pravidly webového designu a internet se musel náhle přizpůsobit různým variantám a velikostem displejů, mimo jiné i pomocí responsivních a adaptivních web designů. Zajímá vás, jaký je v nich rozdíl, co mají společného, a hlavně jaké řešení je lepší?

Umělá inteligence a knihovny CSS: Budoucnost web designu?

23.10.2023 | Technické oddělení
Ve světě moderních technologií a digitálního designu se neustále setkáváme s novými směry a inovativními trendy. Jednou z takových přelomových tendencí se stala i integrace umělé inteligence (AI) do CSS knihoven (Cascading Style Sheets). Tato integrace přináší nové možnosti pro webový design. V tomto blogovém příspěvku se zaměříme na to, jak může být AI využita pro CSS knihovny a jak může tento koncept příznivě ovlivnit budoucnost a rozvoj webového designu.

Jsme hrdými držiteli těchto certifikátů