Náš blog

kategorie blogu

Jak využít dotace na rozvoj podnikání?

04.11.2016 | Lukáš Bryksa

 

Dotace v podnikatelské sféře se staly součástí života většiny firem. Dotovány jsou vzdělávací aktivity, inovace, technologie, vznikající školicí střediska, nákup a rekonstrukce nemovitostí ale třeba také účast na zahraničních výstavách.

My si dnes nastíníme možnosti využití dotací v oblasti informačních a komunikačních technologií a vzdělávacích aktivit. Speciální pozornost si také zaslouží možnosti využití stážistů v rámci různých programů.

 

Plánujete vytvořit nové softwarové řešení?

Rozvoj informačních a komunikačních technologií (ICT) je důležitý jak pro domácnosti, tak pro veřejnou správu a podnikatelské subjekty, kterým technologie usnadňují jejich každodenní činnost. Evropská unie si od tohoto odvětví hodně slibuje. Právě tento sektor by měl vytvářet vysoce kvalifikovaná pracovní místa a ve svém důsledku posunout evropské země mezi ty nejvíce konkurenceschopné ekonomiky světa.

Rozvoj ICT v podnikatelské sféře podporuje OP Podnikání a inovace (OP PIK). V rámci programu ICT a sdílené služby mohou podnikatelé získat dotace na tvorbu a vývoj nových IS řešení a aplikací, zakládání a rozvoj center sdílených služeb či budování a modernizace datových center. O program ICT a sdílené služby je vysoký zájem – již v první výzvě byly předloženy projekty v celkové výši, která více než dvojnásobně překročila alokaci výzvy. Není proto divu, že v rámci druhé a třetí výzvy je MPO připraveno uvolnit veškerou zbývající alokaci - je tedy více než pravděpodobné, že se bude jednat o výzvy prakticky poslední. Nové výzvy ICT a sdílené služby byly otevřeny 24.10.2016 a budou trvat do ledna 2017 - druhá výzva je určena stávajícím podnikatelům, třetí výzva byla otevřena začínajícím mikropodnikům vyvíjejícím nová ICT řešení. Neopomeňte proto využít tuto zřejmě poslední příležitost!

Pokud máte v plánu vytvořit nové softwarové řešení, je tento program určen právě pro vás. Velkou výhodou programu je kromě podpory výdajů na hardware, software, nájemné či služby poradců také podpora mezd stávajících a nových zaměstnanců vyčleněných na projekt.

Na jeden projekt lze počítat s dotací 1mil. – 50mil. Kč. Maximální výše podpory je pak 25-45% způsobilých výdajů podle velikosti podniku.

 

A jak je to s dotacemi na kurzy a školení?

Většina firem v České republice pochopila, že investovat do dalšího vzdělání svých pracovníků se prostě vyplatí. Díky projektu Podpora odborného vzdělávání zaměstnanců II (POVEZ II) si mohou prohloubit svou kvalifikaci, znalosti a dovednosti tisícovky zaměstnanců. A nejedná se jen o jazykové kurzy ale také různé odborné kurzy.

Příspěvek na vzdělávací aktivitu může dosáhnout až 85 % skutečně vynaložených nákladů. Příspěvek na mzdu jednoho zaměstnance pak nejvýše 176 Kč za hodinu, včetně odvodů na zdravotní a sociální pojištění. Žadatel může v průměru čerpat až 500 tis. Kč měsíčně. Maximální poskytnutá roční částka ale nesmí překročit 6 mil. Kč.

Příjem žádostí o finanční podporu v rámci projektu „Podpora odborného vzdělávání zaměstnanců II“ (POVEZ II) zahájil Úřad práce ČR dne 31. 3. 2016. a potrvá až do 30. 11. 2020. Momentálně byl příjem dočasně pozastaven, ale předpokládaný termín obnovení příjmu žádostí je 1. čtvrtletí roku 2017. Máte tak dostatek času vše promyslet a připravit.

 

A co takhle si vychovat budoucího zaměstnance z řad studentů nebo vnést do vaší firmy mezinárodního ducha?

Závěrem našeho mini dotačního rádce se ještě zastavíme u možností využití stážistů u vás ve firmě.

V říjnu 2016 byly vyhlášeny 2 programy, které stáže ve firmách podporují:

Vzdělávání praxí je projekt realizovaný Fondem dalšího vzdělávání (FDV) a má za cíl pomoci nezaměstnaným, rodičům na/po rodičovské dovolené, lidem nad 50let a lidem s nízkou úrovní kvalifikace získat potřebnou praxi a vylepšit si tak svou pozici na trhu práce. Zaměstnavatelům projekt přináší příležitost „odzkoušet“ si možného budoucího pracovníka a zavázat si ho případně k další spolupráci, která však není podmínkou. Zaměstnavatel zároveň získá finanční odměnu za poskytnutí stáže, která se odvíjí od nabízené pozice a délky stáže.

Projekt Cesta pro mladé si klade za cíl zvýšit konkurenceschopnost absolventů středních a vysokých škol pomocí získání praktických zkušeností již během studia. Vy jako zaměstnavatel máte možnost vyzkoušet si „budoucího“ zaměstnance a získat zajímavou finanční podporu.

A pokud by do vaší firmy zapadl i student ze zahraničí, doporučujeme se registrovat na portálu projektu Erasmus. Tento program vám umožní najít zahraničního vysokoškolského studenta na několikaměsíční stáž na vámi definovanou pozici. Student je po celou dobu stáže dotován univerzitou, kde studoval/studuje v rámci tohoto programu.

 

Dotací je celá řada, výše uvedené jsou jen ukázkou těch, které se dají využít i v našem oboru IT a marketingu. Třeba jsou to právě ty, které najdou uplatnění i ve vaší činnosti. Hodně štěstíJ

Lukáš Bryksa
obchodní ředitel
ZPĚT Chci SEO
Lukáš Bryksa
obchodní ředitel email: lukas.bryksa@impnet.cz

Lukáš stál v roce 2009 u zrodu firmy. Často pracuje dlouho do noci nebo i o víkendech. Záleží mu totiž na vaší spokojenosti. Chce, abyste byli spokojení pořád. A ne jenom 40 hodin za týden.

Co dalšího píšu?


Chraňte si své duševní vlastnictví. Pomůžeme vám s ochrannou známkou

15.03.2017 | Lukáš Bryksa
Vlastní výrobky, patenty, služby a jiné nehmotné výsledky vaší práce můžete považovat za duševní vlastnictví. Chránit jej lze stejně jako dům nebo auto. Ochrannou známkou můžete také zabezpečit jakékoliv graficky znázorněné označení. Název vaší společnosti, výrobku nebo služby. A tím se odlišit od ostatních firem, které na trh přinášejí stejné či podobné produkty.

Přechod na https neodkládejte. Nabídněte zákazníkům bezpečnost

11.10.2016 | Lukáš Bryksa
Přemýšlíte, jaké výhody by získal váš web přechodem z protokolu http na zabezpečený protokol https? Ačkoliv nejsilnějším benefitem je samozřejmě zabezpečení ochrany dat, dle vyjádření Googlu má protokol https také drobný vliv na zlepšení pozice ve vyhledávání a nabídne vám více informací o návštěvnících.

Jsme hrdými držiteli těchto certifikátů