Náš blog

kategorie blogu

Není e-mail jako e-mail

02.05.2018 | Petr Zaoral

Naštěstí už pominuly doby, kdy e-mailová schránka pod vlastní doménou byla výsadou větších firem a nemalého kapitálu. Nespolehlivé, ale přesto hojně používané freemaily vládly internetu a spamu přibývalo den ode dne více a více.


Dnes i já vtloukám do svých studentů, že e-mail @seznam.cz nebo podobná služba zdarma postačí pro rozesílání pozdravů a fotek vnoučat, ale pro spolehlivou komunikaci, nedejbůh pro podnikání, je prostě nedostačující. Pokud firma není ochotna vynaložit investici v řádu stokorun ročně na spolehlivý komunikační kanál, není spolehlivá ani pro okolí. Dobré časy pomalu nastávají a setkat se na stránkách s freemailem mezi oficiálními kontakty firmy je již vzácnost.

Je rozdíl v kvalitě schránek?

Když už ale máte placenou e-mailovou schránku na vlastní doméně, tak vás možná napadá ještě jedna otázka: Může být i tento e-mail různě kvalitní? Odpověď je jednoduchá, bohužel může. Je to podobné jako s automobily. Někomu stačí Felicie, někdo si koupí raději Volvo. Obě auta splní svůj účel, dovezou vás, kam potřebujete. Rozdíl ale bude jak rychle, s jakým komfortem, pohodlím a přidanými službami.

Mezi běžné mailhostingy patří schránky provozované na Linuxových serverech s webovým prostředím typu Roundcube. Nemůžeme od tohoto řešení čekat zázraky, ale je funkční a spolehlivé. Pokud naše schránka ale obsahuje stovky až tisíce e-mailů, ke kterým přistupujeme z více zařízení, můžeme se dostávat do problémů.

Plynulé, rychlé a spolehlivé schránky

Jediným opravdu spolehlivým řešením v těchto situacích je Microsoft Exchange. Ať můžeme být jakkoliv zaujatí proti tomuto technologickému gigantu, tak e-mailovou službu prostě umí excelentně. Celá technologie řešení je zcela odlišná od ostatních a i několika gigabajtové schránky jedou plynule a spolehlivě. Přiznejme si, kdo by nechtěl ve svém autě vyhřívané sedačky, skvělé rádio, satelitní navigaci a jízdní asistenty. Exchange nám nabídne navíc sdílený kalendář, kontakty, poznámky, úkoly a povedené webové prostředí ve vizuálním stylu Outlooku. Nezřídka pak využijete této možnosti, podívat se na své e-maily mimo své počítače s nainstalovanými Mozillami Thunderbirdy nebo MS Outlooky.

Jak ale všichni víme, nic není zadarmo a i tento Rolls Royce něco stojí. Ovšem některé investice se opravdu vyplatí.

Petr Zaoral
IT bezpečnost
ZPĚT Chci vlastní e-mail
Petr Zaoral
IT bezpečnost email: petr.zaoral@impnet.cz

Petr se v oboru internetové bezpečnosti pohybuje už přes 10 let a za tu dobu pomohl zachránit tisíce zavirovaných dat. Nyní se stará o počítačovou bezpečnost také u nás, v IMP net.

Co dalšího píšu?


Proč nasadit SSL certifikát?

07.02.2020 | Petr Zaoral
Věřím, že běžnému uživateli jde ze všech bezpečnostních pravidel už hlava kolem. Na co všechno musíme myslet, když pouštíme počítač, webový prohlížeč nebo e-mailového klienta?

Chráníte svá data? A v autě se taky nepoutáte?

24.10.2017 | Petr Zaoral
Už od malička naše dvě dcery učíme, že ke kolu nebo odrážedlu patří přilba, v autě musí být v sedačce připoutané a po silnici se chodí u krajnice. Tato naše důslednost již přináší své ovoce. Když jdeme ven, sahají automaticky po svých přilbách.

Jsme hrdými držiteli těchto certifikátů