Náš blog

kategorie blogu

Vir napadající soubory. Chraňte se před ním

23.01.2017 | Miroslav Urbánek

Nejste zrovna technický typ? Zálohujete si pravidelně své fotky, dokumenty a vše důležité? Nový typ viru napadající soubory vám může zničit všechna vaše data. A získat je zpátky je nejen složité, ale i velmi drahé. Víme, na co si dát pozor.

Počítačoví hackeři vymýšlí stále nové a nové typy virů, kterými by mohli škodit. Nyní přišli s tzv. vyděračským virem, který po přenesení do počítače začne šifrovat soubory. Poté napadenému uživateli zobrazí upozornění na zaplacení částky cca. 300 USD v bitcoinech.  Po zaplacení této částky útočníci slibují zaslání dešifrovacího klíče.

Antivirová ochrana nepomůže

Vyděračský vir neboli ransomware se nejčastěji šíří pomocí e-mailových příloh. Stránka vydávající se například za Českou poštu nejdříve uživatele upozorní na nevyzvednutou zásilku. V případě jejího nevyzvednutí hrozí pokutami za uložení zásilky. Uživatelé si však v příloze nestáhnou informace o zásilce, nýbrž počítačový vir.

Ten, díky jeho stále se měnícímu kódování, proklouzne i sebelepším antivirům. Výrobci těchto programů si jsou tohoto viru vědomi a snaží se neustále vydávat nové a nové aktualizace. Tyto viry se však mění velmi rychle, a proto je ochrana složitá. A ani uživatel s aktualizovaným antivirovým programem si tedy nemůže být zcela jistý svým zabezpečením.

Ransomware se však neskrývá jen za Českou poštou. Hackeři se mohou vydávat i za bankovní instituce, exekutorský úřad nebo třeba za antivirový program.

Externí úložiště jako svatý grál

V případě zašifrování dat máte pouze dvě možnosti. Buď útočníkům zaplatit, nebo své data obnovit ze zálohy. První možnosti by se chtěla vyhnout většina napadených uživatelů. Pravidelnou zálohu dat však má jen velmi malé procento z nich.

V dnešní době, kdy mají disky velkou kapacitu a mnohem méně problémů, většina lidí zlenivěla a svá data nezálohují. Přitom existuje mnoho způsobů a váš systém to může udělat i za vás. Prvním příkladem může být externí harddisk, kam soubory přenášíte ručně, nebo automaticky pomocí speciálního softwaru. Další možností je síťové úložiště (cloud), ke kterému máte přístup z jakéhokoliv počítače a nemusíte s sebou nosit externí pevný disk.

Zaplacením nemáte jistotu

Pokud se uživatel rozhodne útočníkům zaplatit, musí převést své peníze na tzv. bitcoiny. Tato digitální měna je zcela anonymní, tudíž ji nelze vystopovat. A ani v případě zaplacení nemáte jistotu, že vám útočníci dešifrovací klíč pošlou. Navíc jim díky těmto penězům přispíváte na rozvoj viru a jeho další šíření.

Jak se chránit a na co si dát pozor

Následující řádky vám nezaručí 100 % ochranu proti těmto vyděračským virům, můžou však zmírnit jeho následky:

  • Zálohujte své data na externí úložiště
  • Používejte a aktualizujte antivirový program
  • Neotevírejte podezřelé e-maily z neznámých adres
  • Nestahujte přílohy z adres, které se tváří jako bankovní či poštovní instituce.
Miroslav Urbánek
technická podpora
ZPĚT Chci Technická řešení
Miroslav Urbánek
technická podpora email: miroslav.urbanek@impnet.cz

Mirek je naším prostředníkem mezi světem smrtelníků a světem programátorů. Řeší s vámi všechny technické aspekty webů, na telefonu bývá i po večerech nebo o víkendech. Takže kdyby vám na webu cokoliv nefungovalo - prostě mu jen zavolejte. On už to nějak vyřeší.

Co dalšího píšu?


POP3 vs. IMAP. Který protokol je lepší?

28.11.2014 | Miroslav Urbánek
Snažíte se nastavit poštovního klienta (Outlook, Thunderbird,…) a vrtá vám hlavou, co je to ten protokol příchozí pošty? V roletce obvykle máte dvě možnosti – POP3 a IMAP. Dost možná vám budou fungovat obě dvě. Otázkou zůstává, zda budou fungovat tak, aby to vyhovovalo vašim potřebám. Každý protokol se totiž k e-mailům chová trochu jinak.

Jsme hrdými držiteli těchto certifikátů